Uit elkaar en het huis onverdeeld laten, hoe hou je dan de woonlasten in de gaten?

Wie uit elkaar gaat ervaart vaak onrust en onzekerheid. Onzekerheid over het welzijn van de kinderen, de financiën, de woonsituatie en toekomst. Die onrust wordt niet minder als je niet in staat bent om een oplossing te vinden voor je woonsituatie. En dat is niet ondenkbaar bij de huidige krapte on de huizenmarkt.

Zo ook voor het stel dat ik deze week sprak. Omdat ze beiden nog geen geschikte woonruimte konden vinden, besloten ze om het echtelijke huis nog niet te verkopen. Maar hun scheiding wilden ze wel doorzetten. Zo blijven ze beide eigenaar en blijft het huis onverdeeld.

Vaak is dit een tijdelijke oplossing ter overbrugging naar de uiteindelijke woonsituatie. Alleen, hoe verdeel je nu de woonlasten gedurende de overbrugging? In zo’n situatie adviseer ik altijd om een woonlastenrekening op te zetten, die geldt totdat de definitieve woonsituatie ingaat.

Met een woonlastenrekening verdeel je de lasten voor huisvesting tussen de ex-partners naar bijvoorbeeld het ratio van het bruto inkomen. Op de woonlastenrekening staan niet alleen de kale huur of hypotheeklasten vermeld, maar ook alle overige vaste woonlasten, zoals bijvoorbeeld gemeentelijke belastingen en de opstalverzekering.

Ga je uit elkaar en zoek je begeleiding? Wil je weten wat de mogelijkheden zijn in jouw specifieke situatie? Neem dan contact met mij op voor een kosteloos kennismakingsgesprek.

Voor meer informatie:
Marcel Mediation
Marcel Kuipers
ADR Scheidingsspecialist en familiemediator

06-28258815
mailto:info@marcelmediation.nl

https://marcelmediation.nl